Håller man bara fokus rakt fram så finns inga hinder

Idag träffar vi Niklas Berntzon på Eklund Stockholm New York som publicerade bostäder till störst värde i Sverige 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Niklas! Du publicerade bostäder under 2014 för 1 180 785 450 kr enligt vår statistik. Du var nummer ett i Sverige. Bra jobbat!

Tack!

tva_telefoner

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Vem som helst kan vara bäst, bara man är tillräckligt hängiven och jobbar hårt. Mest energi vinner! Jag har ju toppat listorna i många år, så egentligen gjorde jag kanske inte så mycket annorlunda, jag gjorde nog bara mer av allt. Om jag ska se någonting så kan det vara att jag varit i New York många gånger de senaste åren och hämtat inspiration till hur man säljer nyproduktion, där kan jag utan att skryta, säga att jag är överlägsen i den nischen i Sverige idag. Så det har väl naturligt drivit på mitt resultat genom att slå många rekord åt de byggherrar jag hjälpt.

Hur länge har du jobbat som mäklare?

Jag tog examen för 19 år sen, så nästa år är det jubileum. Jag får fira det genom att som första svenska mäklare dra in över 20.000.000 kr i arvode i år!

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Till en början så trodde jag att jag skulle arbeta inom reklam, jag var ganska konstnärlig i kombination med idérik, men innan jag han få något fäste i reklamskolorna så tog säljådran överhanden.

Jag arbetade med sälj inom bank, jag sålde pensionssparanden, kapitalförsäkringar och annat, vi åkte land och rike runt och sålde öga mot öga ute på bankgolven. Helt galet och obekvämt för de allra flesta, men vi sålde som djur. Jag drev call-centret på kvällarna som sålde pensionssparande över telefon och fick ganska snart utbilda bankpersonal i hur man skulle göra för att sälja mer. Det var en extremt lärorik tid och påverkar hur jag arbetar än idag. Det var en av mina bästa vänners pappa som tyckte att jag borde plugga till mäklare och jag blev sen övertygad att hoppa från banken till Notar, resten är historia haha.

nyprod

Vad tyckte du om mäklarutbildningen?

Jag tyckte nog mest att det var en transportsträcka till att äntligen få börja sälja bostäder. Jag älskar att sälja och jag kunde inte sitta still. I ärlighetens namn har jag lärt mig allt av att sälja på helt andra platser.

Jag hoppas att det ser bättre ut i skolorna idag när det dessutom tar längre tid, annars kommer många säljämnen klättra ut genom skolfönstret innan de har en examen i handen.

Men kämpa studenter! Det kan vara värt det!

Du jobbar idag på Eklund Stockholm New York, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Jag har jobbat som mäklare på Notar samt en byrå som hette Sight.se som vi nu faktiskt köpt upp till ESNY eftersom mäklarna där var så bra.

Man lär sig något av allt man gör! Min bästa upplärningstid som mäklare var helt klart Notar. Har man chansen som nyexad bör man försöka få jobb på en kedja med stark säljkultur. Att jobba hårt och mycket samt ha mycket säljträning formar dig! Både Notar, SF och Erik Olsson är sköna firmor att ha som språngbräda skulle jag säga.

Sen kan du komma till mig när du toppat kedjans säljlistor i några år, så kan du ta sista steget till stjärnmäklare på ESNY.

Vad med Eklund Stockholm New York var det fångade ditt intresse?

Jag och Fredrik startade firman tillsammans 2009. Drömmen att starta någonting eget hade växt fram genom åren, så när jag träffade Fredrik kände jag i samma sekund att vi skulle kunna skapa storverk tillsammans. Det var kärlek vid första ögonkastet som man säger. Vi har varit en vinnande kombo sedan den dagen. Vår firma är mer av ett lifestyleföretag än en mäklarbyrå.

Vad har du lärt dig om Eklund Stockholm New York under den tid du har jobbat där?

Jag har framförallt lärt mig mycket om mig själv, mina många resor till USA och att släppa det svenska lite osäkra och verkligen ta steget ut till att verkligen “vara” nummer ett. Det var en förlösande känsla.

Det som är härligt är att se hur den känslan sprids i företaget och vi är numera en jäkla massa nummer ett på firman. Jag tror och hoppas att någon av mina mäklare kniper förstaplatsen från mig i år!

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Jag är din bästa vän och en grym investering! Jag har ett högre arvode än alla andra och lämnar ett bättre resultat.

Jag arbetar mycket hårt, många timmar och alla dagar, jag är väldigt positiv och glad, utstrålar energi samt är samtidigt extremt prioriterande, jag väljer bort det som inte ska göras direkt och gör det viktigaste först, oavsett vem som förväntar sig min attention. Håller man bara fokus rakt fram så finns inga hinder. Jag har två telefoner som jag bär runt överallt, dygnet runt och jag sköter väldigt mycket av mina kontakter på mail och sms, dels för att jag då har allt i skrift och dels för att det skär bort en massa tidskrävande dödsnack. (Då jag hade kunnat sälja din bostad till rekordpris istället).

Mig anlitar du bara om du vill sälja till högsta möjliga pris och är beredd att betala för det.

Berntzon

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Många mäklare säljer sig själv kort. De tror inte på sig själva eller sitt företags produkt, då prutar man på arvodet istället.
Det är så ledsamt att se. I princip samtliga mäklare skulle kunna mångdubbla sina löner om de bara trodde på sin egen kompetens  och arbetade hårdare istället för billigare.
Om mäklarna istället tar fullt betalt och ger full kvalitet, så gynnar det både säljare och köpare i slutändan också.
Som i NY, där är arvoden‎a redan klara, det är 3% för säljmäklare och 3% för köpmäklare. Enkelt.
Om mäklarna tävlade i kvalitet så skulle dessutom folks inställning till branschen ändras positivt.

Hur skulle du beskriva marknaden just nu?

Just nu är utbudet extremt lågt, mycket säljs innan visning och jag själv säljer en väldig massa bostäder “underhand” alltså utan att annonsera dem öppet. Jag arbetar med kundlistor och även genom att ringa mäklare på andra firmor och dela med mig av mitt arvode om de har en köpare. Galet effektivt sätt att arbeta som fler borde göra!

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Välj ett varumärke som du tycker matchar din bostad eller som får din bostad att sticka ut bland allt annat. Bygg mycket på känsla, bäst bilder, snyggast material, mäklaren med mest energi.

Kunderna som stöter på ett sånt upplägg kommer betala mer för din bostad. Man är nämligen inte rationell i sitt bostadsköp annat än att du har valt område, rum och storlek, resten bygger på känsla. Är området och storleken rätt men det känns fel, så köper du inte, men om allt känns rätt, drömhuset, då kan du inte låta bli att köpa! 

Vad utmärker en bra mäklare?

Energi! En riktigt bra mäklare ska ha MYCKET energi!

Hur viktig är personkemin?

Jag skulle säga att den är extremt viktig! Jag skulle vara en toppresterare på vilken byrå jag än arbetade för. Men sen kommer varumärket som en bonusstyrka och kan göra en helt ostoppbar.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Var beredd på några hundår, ge aldrig upp, du kommer möta andra, erfarnare, gladare, bättre, roligare,  mäklare som pitchar på samma uppdrag som du. Du kommer förlora många i början. Men det är inte ditt fel, så tappa inte suget, ta det inte personligt. Det är bara att resa sig och köra på igen. Lär av varje missat möte och se det som att du är ett steg närmre ett lyckat.

Använd det som kunden ser som nackdel och vänd det till en fördel inuti deras hjärnor. Anses du vara för ung så ska ditt upplägg gå ut på att du kan lägga mer tid i dina affärer än de som är gamla med familj som ska vara hemma vissa tider, du har energi och ork att arbeta många timmar, “och ska man sälja en bostad så slår jag vad med dig om att det är viktigare än några år på nacken” kan du säga till dem då medans du tittar med ett snett leende djupt i deras ögon.

Kan du spela rollen som stjärna så är du snart en stjärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.