Läraren som blev toppmäklare

Markus-Hedhill

Idag träffar vi mäklaren Markus Hedhill på Bjurfors som är den mäklare i Lund som publicerade bostäder till störst värde i Lund 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Markus! Du publicerade bostäder i Lund  under 2014 för 174 845 000 kr enligt vår statistik, bra jobbat.

Tack så mycket. Jag sålde även ett par stycken utanför kommunen så totalt landade jag på över 200 000 000 kr.

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Jag har varit i Lund under 7 år nu så för varje år blir man mer och mer inarbetat och mer och mer kommer in av sig själv. Men jag har även tänkt på att återkoppla till kunderna bättre än tidigare efter utförda kundmöten. Som villamäklare så är det inte ovanligt att försäljningen sätter igång 2 år efter första mötet med kunden då är det viktigt att ha återkopplat ett flertal gånger under den tiden.

Hur länge har du jobbat som mäklare?

Jag tog examen i januari 2007 på Malmö högskola. Så drygt 8 år.

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag valde att utbilda mig till gymnasielärare i Linköping i framförallt historia när jag var 23 år gammal. När jag var färdig var jag 28 år och hade fått andra intressen än då jag startade utbildningen. Jag valde att flytta hem till Lund där jag är uppväxt och läsa den tvååriga mäklarutbildningen i Malmö.

Vad tyckte du om mäklarutbildningen?

Jag tyckte den för det mesta var bra. Det är en rätt så konkret utbildning eftersom den är så smal. Den är ju verkligen anpassad för en sak. Men som med alla utbildningar så kan den sakna en del verklighetsförankring förstås.

Hjälmarekajen-1

Malmö Högskola

Du jobbar idag på Bjurfors, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Jag har jobbat på en Malmöfirma tidigare i drygt ett år. Det var mer en slump att jag hamnade där eftersom jag ringde runt till 10-12 firmor för praktik och fick hugg där. Jag ville helst vara i Lund egentligen.

Vad med Bjurfors var det fångade ditt intresse?

Det var inget snack när tjänsten kom ut på Bjurfors 2008. Jag skulle ha den! Det var Lund, det var villamäklare och det var Bjurfors. Tre rätt på en gång. På vår marknad Malmö/Lund är Bjurfors den största aktören och det av en anledning. Allting är väldigt professionellt och vi satsar extremt hårt på vår marknadsföring och varumärke vilket såklart är positivt för de enskilda mäklarna. Vi får ofta höra från kunderna hur mycket de uppskattar hur vi presenterar bostäderna och hur mycket vi syns.

Vad har du lärt dig om Bjurfors under den tid du har jobbat där?

Bjurfors nöjer sig aldrig med att vara något annat än marknadsledande. Det är skönt att känna i ryggen  att ledningen alltid har den visionen och alltid siktar på att de andra firmorna jagar oss istället för tvärtom. Det är såklart också en utmaning att år efter år ligga på den positionen.

bjurfors-lund-1587761850-rszww535-95 (1)

Bjurfors Lund där Markus Hedhill arbetar idag

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Jag är rakt på, driven och med ett stort självförtroende. Tydlig och pedagogisk (inbillar jag mig eftersom 4.5 år på lärarprogrammet inte ska kännas bortkastat). Lyhörd men ändå bestämd med hur processen ska gå till vilket uppskattas av kunderna.

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Större och hårdare konkurrens idag i Lund än vad det någonsin varit eftersom det är en väldigt attraktiv marknad för att vara en mellanstor stad. Stort antal mäklare per invånare ger såklart en stor utmaning.

Hur skulle du beskriva marknaden i Lund just nu?

Husmarknaden just nu är glödhet. Budgivning på nästan allt och krav på förvisningar och bud innan visning är vanligt just nu.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Gå mycket på magkänslan. Personkemin ska stämma vilket är viktigt. En erfaren mäklare tillsammans med en tjänst som täcker in alla möjliga marknadsföringskanaler så har du alla förutsättningar för en bäst lyckad bostadsaffär.

Vad utmärker en bra mäklare?

Klassiska klyschor som driven, lyhörd och engagerad stämmer förstås. Att vara en tävlingsmänniska skadar inte.

Om du själv skulle sälja din bostad, vilken mäklare skulle du välja och varför?

Någon som jag känner att jag fått förtroende för och kommer kunna leverera det hon/han pratar om. En som kan visa på tidigare goda resultat och varför hon/han lyckats med det.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Satsa på att bli bra på intag! Tänk på vad du kan göra bättre där. Hur du kan utveckla din egen presentation och hur du får fram informationen till kund på bästa sätt så att de väljer dig.  Tävla mot dina konkurrenter och vägra förlora. Självklart behöver man vara bra på allt vad som rör mäklaryrket men är du inte bra på intag och får in bostäderna kommer du aldrig kunna visa att du är bra på resten.

Bildcred: Bjurfors och Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.