Det är skillnad på en bra mäklare och en riktigt bra mäklare

Idag träffar vi Magnus Dahlgren på Svensk Fastighetsförmedling som publicerade bostäder till störst värde i Norrköping 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Magnus! Du publicerade bostäder i Norrköping för störst värde i Norrköping enligt vår statistik. Bra jobbat!

Tack så mycket!

Magnus-Dahlgren_440_pxl-(10)

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Jag har under många år haft förmånen att tillhöra den skara av mäklare som säljer mest i Sverige. 2014 var mitt bästa år hittills och en förklaring är att jag har möjligheten att ännu mer ägna mig åt enbart försäljningsprocessen då det finns en VD som sköter den övriga verksamheten på företaget.

Hur länge har du jobbat som mäklare?

24 år

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag gjorde min militärtjänstgöring på Kustjägarskolan, där fick jag lära mig att det finns få begränsningar i livet. Så från att ha tänkt en teknisk yrkesbana så kom jag i kontakt med försäljning via en kompis som sålde brandsläckare via dörrknackning med stor framgång. Jag började med det och höll på några månader, fick förfrågan om jag ville börja sälja bilar. 21 år gammal nappade jag på det erbjudandet. Gjorde det med stor framgång i några år till jag kom på att sälja bostäder verkade som en ännu större utmaning.

Det roliga i sammanhanget är att kompisen som fick in mig på försäljning har vi anställt och han är klar mäklare till sommaren.

Du jobbar idag på Svensk Fastighetsförmedling, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Nej jag har varit Svensk Fastighetsförmedling trogen hela tiden.

Vad med Svensk Fastighetsförmedling var det fångade ditt intresse?

Det starka och välkända varumärket, men när jag började visste jag inte att det hade funnits sedan 1937.

Vad har du lärt dig om Svensk Fastighetsförmedling under den tid du har jobbat där?

Mycket! Men en sak som är slående från allra första stund jag började jobba och träffa fler kollegor i andra butiker var den speciella SF Andan som fanns i företaget. Den andan har dessutom blivit starkare det senaste året, saknar motstycke i branschen.

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Målfokuserad och engagerad.

406189_405803949480895_121434881_n

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Att driva sin egen framgång, inget kommer gratis inte ens för en mäklare med lång erfarenhet.

Hur skulle du beskriva marknaden i Norrköping just nu?

Den är het, speciellt på bostadsrättsmarknaden och mer balanserad på villamarknaden.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Välj inte mäklare utifrån den som tar lägsta arvodet och lovar högst slutpris, det är sällan samma sak. Känn istället efter när du träffar mäklaren och ställ frågan till dig själv. Är detta mäklaren som jag tror gör det bästa jobbet för mig?

Träffa några stycken och jämför, tänk dig att du är en arbetsgivare som skall anställa en ny medarbetare. Vilken medarbetare skulle du då vilja jobba med?

Vad utmärker en bra mäklare?

Det märker du, i vårt yrke liksom alla andra yrken så är det skillnad på en bra mäklare och en riktigt bra mäklare.

Hur viktig är personkemin?

Rätt personkemi är grunden i en bra relation mellan mäklare och säljare/köpare.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Ställ frågan till dig själv. Är jag beredd att ge precis allt för att lyckas med detta yrke? Sparvarna flyger inte automatiskt in genom munnen utan det är hårt arbete under lång tid som krävs för att lyckas.

Fotograf: Peter Holgersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.