Det finns inga genvägar

Idag träffar vi Jan BorildBostadsrättsspecialisten som publicerade bostäder till störst värde i Vasastan, Stockholm 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Jan! Du publicerade bostäder i Vasastan under 2014 för hela 197 010 000 kr enligt vår statistik. Bra jobbat!

Tack!

Borild

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Det som är skönt med mäkleriet är att det alltid är rättvist, jobbar man hårt och gör rätt saker kommer kunderna tillbaka och du får mycket att göra. Du vet aldrig vem din nästa uppdragsgivare är, man måste ta hand om alla på ett snyggt och bra sätt, det finns inga genvägar. Mina uppdrag kommer uteslutande från rekommendationer och följdaffärer, för mig är det viktigt att kunna jobba i hela innerstan.

Hur länge har du jobbat som mäklare?

Sedan 1994, bara sålt lägenheter!

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Som många andra mäklare hade jag någon sorts diffus dröm om att bli fastighetsmäklare redan i tonåren. Efter att ha provat på lite olika yrken i något år så bestämde jag mig för att återvända till skolbänken och bli fastighetsmäklare.

Vad tyckte du om mäklarutbildningen? Vilken skola gick du på?

Den var ju lite annorlunda då, det var innan högskolan. Påhlmans Handelsinstitut, två terminer och fyra tentor så var det klart.

Du jobbar idag på Bostadsrättsspecialisten, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Jag började på ett företag som hette MHF, de var om inte störst så i alla fall topp 3 i Stockholm i mitten på 90-talet. Det var där jag blev skolad, första veckan som mäklare så fick jag gå och titta på 9 st lägenheter, under mitt första år sålde jag 116 st bostadsrätter.

Vad med Bostadsrättsspecialisten var det fångade ditt intresse?

Jag och min kompanjon, Magnus Larsson slog ihop våra företag 2006 och valde att behålla namnet på Magnus bolag, Bostadsrättsspecialisten.

Vad har du lärt dig om Bostadsrättsspecialisten under den tid du har jobbat där?

Att vi är duktiga och omtyckta. Vi har spring i benen och vet vad vi gör.

Alla hos oss har mycket att göra, vi vill inte anställa mäklare bara för sakens skull det har gjort att vi har en skön stämning på kontoret, bra lagkänsla.

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Allt handlar i slutändan om att säljaren ska få maximalt betalt. För att säljaren ska få det måste spekulanterna känna en trygghet och glädje i att köpa just den här bostaden. Jag är bra på att se till att köparna får en bra känsla från start till mål.

FullSizeRender-(3)

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Att få igång de nyutexaminerade mäklarna. Känslan är att det är svårare än någonsin att komma in i det.

Hur skulle du beskriva marknaden i Vasastan just nu?

Litet utbud trycker upp priserna. En sedan tidigare snabb marknad är nu mer speedad än någonsin. Mycket säljs innan visning vilket i många fall är helt uppåt väggarna fel, ge spekulanterna 1-2 dagar till att “landa” så blir det fler och bättre bud, lovar.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Plocka ut 3-4 stycken mäklare som har bra statistik i dina kvarter och låt personkemin vid köksbordet avgöra.  Välj den mäklare som du tror kommer att göra skillnad. Lägg inte så stor vikt på höga värderingar, pressade arvoden eller löften om gigantiska spekulantregister, inga spekulanter tittar bara på en byrås objekt.

Vad utmärker en bra mäklare?

Engagemang, ärlighet och en social förmåga som gör att man går hem hos så många som möjligt.

Hur viktig är personkemin?

För att få ett bra förtroende måste personkemin fungera, dessutom blir det roligare!

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Kämpa. Får man det att fungera är det ett fantastiskt jobb!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.