Det är bara att köra tills man levererat

Idag träffar vi Helen JelbeBjurfors som publicerade bostäder till störst värde på Värmdö 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

DSC_1220_003-(1)

Hej Helen! Du publicerade bostäder på Värmdö under 2014 för hela 241 249 597 kr enligt vår statistik. Bra jobbat!

Tack, ja det var ett bra år, faktiskt mitt bästa någonsin både vad det gäller omsättning och provisioner. Det var långa dagar och framförallt många dagar i ett sträck. Snurrade som mest ca 20 objekt samtidigt vilket är ganska krävande med daglig återkoppling till säljare och nya spekulanter. Men med ett leende på läpparna blir det roligare och det är bara att köra tills man levererat och kunden är nöjd.

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Jag tog över Bjurfors våren 2012 och det var klart att det var en uppstart som tog tid, men förra året hade jag landat och även fått till ett bra fungerande gäng på kontoret vilket gjorde det lättare för mig att fokusera på gamla och nya kunder. Det som var roligt var att många ringde direkt till mig, så uppenbart är det att det krävs ett par år för att få igång ett fungerande nätverk. Inget uppdrag var heller för svårt eller för litet, jag åtog mig alla olika sorters kunder.

Hur länge har du jobbat som mäklare? Vart utbildade du dig?

Jag läste på KTH Haninge/Stockholm och blev registrerad mäklare januari 2010. Var anställd mäklare tre år innan jag fick möjligheten att ta över Bjurfors Värmdö. Det ångrar jag inte en sekund! Det är otroligt utmanande och utvecklande, ingen dag är den andra lik.

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag har jobbat inom bygg/arkitektur och inredning mot den offentliga sektorn i Norra Europa. Jag gick den långa vägen, började som sekreterare när jag var 19 år, ja det fanns faktiskt något som hette så och slutade som marknadschef på ett av Sveriges främsta inredningsföretag.

Vad tyckte du om mäklarutbildningen? Vilken skola gick du på?

KTH Haninge/Stockholm, 2 år.

Den var bra, men jag kan inte säga att den förberedde mig på hur mycket jobb som krävdes för att lyckas. Då jag alltid velat lyckas och vara bland de bästa har det varit tuffa år med långa dagar och ibland månader utan en enda ledig dag. För mig var utbildningen en transportsträcka som bara behövdes klaras av. Vad som förvånade mig var att det inte var så mycket fokus på sälj, relationsskapande, psykologi mm. Det är en stor del av vår vardag förutom alla regler och lagar vi ska hålla reda på.

bjurfors-varmdo-2063191777-rszww535-95

Du jobbar idag på Bjurfors, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Jag jobbade 3 år på HusmanHagberg Värmdö, där jag trivdes väldigt bra. Var en perfekt arbetsplats med trevliga arbetskamrater och det var med blandade känslor jag lämnade det kontoret. Men ångrar som sagt inte en sekund att jag vågade ta steget att starta eget.

Vad med Bjurfors var det fångade ditt intresse?

Jag vet inte riktigt vad det är, men Bjurfors har alltid klingat bra i mina öron. Jag gillar vår profil, som andas premium men ändå fungerar överlag. Samt att vi inte är så stora som de större kedjorna, vi är som en stor familj där man känner till alla kollegor i Stockholm vid namn.

Vi har ett väl genomarbetat material och vi ligger ofta i framkant vad det gäller marknadsföring, profiler mm.

Vad har du lärt dig om Bjurfors under den tid du har jobbat där?

Vi är ett starkt varumärke hos våra kunder, och jag är stolt när jag träffar mina kunder och får representera Bjurfors. Uppskattar att vi är en privatägd kedja där vi väljer att jobba med vilka samarbetspartner vi vill.

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Då jag har jobbat med försäljning i över 20 år känner jag mig trygg och inget skrämmer mig.

Ser fram emot varje ny kundkontakt, varje nytt möte är en möjlighet till en ev affär och ibland en livslång kontakt. Jag får ofta höra att jag har ett stort engagemang och ställer höga krav på mig själv och min omgivning, vilket ger ett gott resultat. Jag är lyhörd och har som mål att alltid lämna ett gott avtryck av mig själv och varutmärket jag står för.

DSC_1216_002-(1)

Hur skulle du beskriva marknaden på Värmdö just nu?

2014 var ett bra år med många försäljningar till bra priser. 2015 har startat trögt med få försäljningar. Detta gör det extra tufft på marknaden och det är många som slåss om att få uppdragen.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Gå på magkänslan, välj en mäklare som attraherar dig både vad det gäller sätt och upplägg. Skiljer det i pris kan det vara väl värt att välja den du tror på, oftast lönar det sig i längden trots prisskillnad på arvodet. Ofta kan vi erbjuda liknande paketeringar det som skiljer sig åt är mäklarens engagemang, kunskap och kontaktnät.

Vad utmärker en bra mäklare?

Har ett par ledord, lyhörd, empatisk, flexibel och vinnarskalle, det är en kombination som slår det mesta.

Hur viktig är personkemin?

För mig är det a och o, ibland känner man att det inte känns rätt och då är det viktigt att man själv vågar tacka nej till en sådan affär. Det är inte bara kunden som har den möjligheten.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Jag önskar er all lycka till, har ni rätt inställning kan ni gå hur långt som helst. Men förbered er på hårt slit, men det är värt alla långa dagar och gråa hårstrån, det lovar jag er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.