Det var i Los Angeles jag bestämde mig för att bli mäklare

Idag träffar vi Sara StenlundBoporten som publicerade bostäder till störst värde i hela Umeå 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Sara! Du publicerade bostäder i Umeå under 2014 för hela 235 075 000 kr enligt vår statistik. Bra jobbat!

Tack så mycket!

12907_182_7572_t9z_boporten

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Jag brukar alltid säga att man kan allt man vill bara man bestämmer sig för det! Min målsättning för 2014 var att vara bäst i Umeå och det lyckades jag med. Jag ser det inte som ett arbete, för mig är det en livstil och jag älskar vad jag gör. Jag är väldigt flexibel och alltid tillgänglig vilket kunderna uppskattar och det bidrar till att jag hinner med mycket. Hårt arbete lönar sig alltid. Jag har mycket energi och är en bra säljare och det sprider sig bland kunderna  i Umeå. Jag får många av mina uppdrag på rekommendationer av andra kunder. Sen har jag världens bästa kollegor som bidrar till min framgång. En annan av mina styrkor är att jag har otroligt lätt att anpassa mig och trivs med alla olika personligheter som vi stöter på i arbetet, vilket gör att jag plockar in många affärer på det.

Hur länge har du jobbat som mäklare? Vart utbildade du dig?

I år är det 11 år sedan jag tog min mäklarexamen. Jag utbildade mig i Gävle

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag har tidigare bott och arbetat i Los Angeles i drygt 10 år och det var där jag bestämde mig för mäklaryrket. Utbildningen där var en 3- månaders kurs som jag tog där, men jag började inte arbeta som mäklare där. Mina år i Los Angeles har jag haft mycket stor nytta av i min mäklarroll, både hur de arbetar där och deras inställning till arbete. Amerikanarna är otroligt duktiga på både service och sälj, vi i Sverige ligger ljusår bakom dem. Jag har nog anpassat mig mycket till deras sätt att arbeta. Jag arbetade både som bilsäljare och i restaurangbranschen och där lärde jag mig mycket av deras sätt att arbeta med sälj och service. När man arbetar i restaurangbranschen lär man sig att hålla många bollar i luften, stress och även att handskas med många personligheter, vilket jag har haft stor nytta av i mitt arbete. Det var där jag insåg att man kan allt man vill, bara man bestämmer sig. Det finns inga begränsningar där, bara möjligheter! Inställningen på deras sätt att vara är helt fantastiskt. I Norrland är “jantelagen” stor och i Los Angeles finns den inte, så det har jag med mig därifrån.

När jag sen flyttade hem till Sverige  bestämde jag mig för att utbilda mig till fastighetsmäklare.

Vad tyckte du om mäklarutbildningen? Vilken skola gick du på?

Jag tycker utbildningen var bra men för kort praktik. Jag pluggade på Universitetet här i Umeå samtidigt som jag läste mäklarutbildningen på distans i Gävle.

DSC_0181

Du jobbar idag på Boporten, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Jag är idag ägare av Boporten och har varit det sedan jag startade arbeta. Jag fick en förfrågan från tidigare ägare om jag ville gå in som delägare. Jag gjorde det med löfte om att jag skulle få ändra om designen, logotypen m.m och vårt sätt att arbeta. Sen 2005 har jag varit ensam ägare av Boporten och vi har från 2007 legat som topp tre i Umeå. Vi blev  2007 utsedd till årets marknadsförare i Umeå kommun och 2011 fick jag priset som årets mäklar profil i Sverige!

Vad med Boporten var det fångade ditt intresse?

Det var inte mina planer när jag skulle börja, men det lockade att köra eget och att jag fick ändra och styra som jag ville. Det gjorde det enklare att implementera Amerikanernas sätt att arbeta. Våga visa lite mer framåtanda och att man inte alltid kan ha “hängslen och livrem” när vi arbetar även om vi självklart måste göra rätt och ha ordning och reda.

Vad har du lärt dig om Boporten under den tid du har jobbat där?

Jag har lärt mig massor under åren, både av mina misstag och det jag har gjort rätt! Jag har utvecklat mig otroligt mycket och jag lär mig nya saker varje dag. Kommunikation är nog det viktigaste i mäklaryrket. Det är så klart fantastiskt att kunna säga att jag är nummer ett i Umeå så något rätt har jag gjort under tiden.

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Jag arbetar mycket hårt alla dagar i veckan och jag älskar det! Jag ställer alltid upp på alla möjliga tider för att göra en bra affär till kunden. Jag är absolut inte den billigaste mäklaren men jag gör det bästa arbetet. Jag konkurrerar inte med arvodet utan med mitt sätt att arbeta och mina reslutat. Jag svarar på mina mail direkt och jag arbetar mycket med sms så att jag kan vara så effektiv som möjligt. Jag gör allt i dag och skjuter inte upp något tills i morgon för att alltid ligga steget före. För att kunna sälja mycket så krävs det planering och effektivitet i arbetet.

DSC_0174

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Den största utmaningen för nya mäklare är nog att få in uppdrag och jag blir bekymrad när det endast sker med arvoden. när man gör sin största affär i livet så borde valet av mäklare vara viktigast för kunden, inte arvodet.

Hur skulle du beskriva marknaden i Umeå just nu?

Marknaden är het i Umeå just nu, höga priser och inte så många bostäder till salu vilket gör att konkurrensen är stor.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Jag skulle säga att det ska välja den som får ut högst pris och arbetar hårdast med mest framåtanda. Sen så måste de självklart ha ett starkt varumärke samt ha snygga bilder och bra marknadsföring.

Vad utmärker en bra mäklare?

De ska vara bra säljare med mycket energi som älskar sitt arbete, sen är det ett måste att vara  flexibel så att de tar på sig visningar på alla olika tider! Vi har inget 08:00-17:00 arbete, vi arbetar hela tiden och kom ihåg att det inte är våra pengar det handlar om det är kundernas pengar och det måste man ha respekt för!

Hur viktig är personkemin?

Personkemin är otroligt viktig och i kombination med ett bra varumärke så är det oslagbart!

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Jag skulle säga att de ska försöka få arbeta med någon framgångsrik mäklare och lära sig så mycket som möjligt. Sen så måste man vara beredd på att arbeta hårt och med hårt menar jag att det är svårt att lyckas med att arbeta 40-timmar i veckan. Eftersom branschens löner baseras på enbart provision så måste man vara inställd på det och inse att det kommer att ta ett tag innan man har en stadig inkomst. Som ny mäklare måste man ha bestämt sig att det är det man verkligen vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.