Bra balans mellan köpare och säljare är en framgångsfaktor

Idag träffar vi Pia AnderssonPia Andersson Fastighetsbyrå som publicerade bostäder till störst värde i hela Salem 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Pia! Du publicerade bostäder i Salem under 2014 för hela 166 865 000 kr enligt vår statistik. Bra jobbat!

Tack, 2014 var ett spännande år som fastighetsmäklare i Salems kommun.

IMG_1997

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Ja, om det vore så enkelt. Min övertygelse är att hårt arbete lönar sig. Pia Andersson Fastighetsbyrå har under många år satsat på att vara den lokala fastighetsmäklaren på orten, den ambitionen skulle jag säga är viktigare än någonsin beroende på att konkurrensen hårdnat med åren. Om jag måste välja något särskilt som hjälpt oss under 2014 så framhäver jag kombinationen av att vara lyhörd, lättillgänglig och insatt i lokala frågor vilket uppskattas av både säljare och köpare. Under 2014 arbetade jag tillsammans med min syster, vilket många kunder tyckte var positivt. Familjeföretag i kombination med lokalt anknutna mäklare är något som vi satsar vidare på under 2015, då även min sambo ansluter till företaget.

Hur länge har du jobbat som mäklare? Vart utbildade du dig?

Jag har nu arbetat i ca 18 år som mäklare. Efter gymnasial utbildning så läste jag in fastighetsmäklarutbildningen i Härnösand

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag har säkerligen provat på minst 5-6 olika yrken innan jag fastnade för mäklaryrket. Har varvat arbetslivet med 4 perioder med mammaledighet. Det var i mitten på 90-talet som min mäklarbana startade, och det har jag inte ångrat en sekund sedan dess.

IMG_2063

Du jobbar idag på Pia Andersson Fastighetsbyrå, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Jag har arbetat på ett mindre mäklarföretag, och på en större mäklarkedja innan jag startade Pia Andersson Fastighetsbyrå. Självklart fick jag inspiration från de företagen, samtidigt som jag kunnat skala bort mindre bra saker som jag inte tyckte passade in på det nya bolaget jag startade. Dessa arbeten har såklart påverkat mig som person. Men i takt med att åren går, skulle jag vilja framhäva att det som verkligen har påverkat mig är alla inspirerande kundmöten och energin man får av nöjda kunder.

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Min stil är en kombination av personliga egenskaper, god fastighetsmäklarsed och självklart en rejäl dos av mäklarerfarenheter. Korrekt kanske låter tråkigt, men definitivt ordningsam, lyhörd och tillgänglig.

IMG_2070

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Stor konkurrens internt på mäklarföretagen och högt tempo genom förmedlingscykeln, kan leda till lite väl höga löften till kunderna samt att stress kan leda till slarv. Viktigt att hitta den opartiska balansen mellan säljare och köpare, och framför allt va inte ”för säljig”.

Hur skulle du beskriva marknaden i Salem just nu?

Året började faktiskt lite lugnare än normalt, då jag syftar på stora delar av januari. Sedan har det varit hög aktivitet på marknaden, köpviljan har varit lite högre än normalt vilket drivit upp priserna till nya nivåer i kommunen. Svårt att analysera hur mycket frågan kring hårdare amorteringsreglar påverkat marknaden, klart är att det fortsatt finns ett stort intresse på visningarna vilket öppnar för ytterligare prisökningar framöver. Det ska även bli spännande att följa utvecklingen i kommunen, där framför allt nya Rönninge Centrum kommer generera över 100 nya lägenheter inom 2 år.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Lyssna med vänner och bekanta om de kan rekommendera någon eller några mäklare. Jämför vad den lokala fastighetsmäklaren kan erbjuda mot vad det stora mäklarföretaget har att komma med. Låt dig inte lockas av att sätta ett lägre utgångspris som sedan skall stiga under budgivningen. Låt dig inte lockas av en mäklare som värderar din fastighet eller lägenhet alldeles för högt, risken är att det går troll i försäljningen. Och till sist, se till att ha en bra magkänsla när du väljer mäklare.

Vad utmärker en bra mäklare?

Positiv, öppen, erfaren, kunnig, pålitlig, hög kännedom om den lokala marknaden, tillgänglig, opartisk mellanman. Hög kännedom om nya tekniska hjälpmedel. Uppdaterad på nya riktlinjer och regler.

Hur viktig är personkemin?

Oerhört viktigt, känns det inte bra från början är det tveksamt om det kommer bli bättre.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Utbildningen är bred med fördjupningar inom fastighetsförmedling och dess juridik, mycket inom utbildningen borde tillhöra allmänbildning. Förbered er på att detta är ett yrke med mycket kontakt med kunder som befinner sig på olika platser genom livets resa. Psykologi, livserfarenhet och balanserad känsla för sälj kommer behövas, var ödmjuk inför detta när ni väljer denna utbildning eller när ni börjar arbeta. Lycka till med utbildningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.