Genuint intresse för människan är en förutsättning

IMG_7682

Idag träffar vi Petra NilboLänsförsäkringar Fastighetsförmedling som publicerade bostäder till störst värde i hela Göteborg 2014. Samtalet är en del i vår intervjuserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Petra! Du publicerade bostäder i Göteborg under 2014 för hela 290 268 695 kr enligt vår statistik. Bra jobbat!

Tack så mycket!

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

2014 var inte så stor skillnad mot tidigare år faktiskt. Jag har jobbat i samma områden i många år och har många återkommande kunder och får många rekommendationer.

Hur länge har du jobbat som mäklare? Vart utbildade du dig?

Jag läste faktiskt byggteknisk linje på gymnasiet vilket ju nu är användbart även om jag då inte visste att jag skulle fastna för mäklaryrket. Sen läste jag till civilekonom och efter att ha jobbat med försäljning i åtta år omskolade jag mig ett år på Borås Högskola. Har nu jobbat som mäklare i ca 11 år

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag har alltid gillat människor och mötet. Har jobbat i restaurangbranschen, som telefonförsäljare (mycket kort tag dock) och sen med försäljning, som Key Account på slutet, så fick jag via vänner från Handelshögskolan anställning som mäklare innan jag omskolat mig och då tog jag steget.

Vad tyckte du om mäklarutbildningen? Vilken skola gick du på?

Den var väl intressant men ganska långt från hur verkligheten ser ut. Borde vara mer psykologi, vilket de flesta utbildningar borde ha. Som mäklare möter du människor i olika stadier i livet, och vissa flyttar kanske inte för att det är kul.

IMG_7687

Du jobbar idag på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Började min karriär på en mindre byrå i ett år. Där lärde jag mig mycket, man fick göra allt i processen. Väldigt bra kondition fick man också efter alla lappar man delade ut. Arbetade sedan i tre år på m2. Där lärde jag mig väldigt mycket säljteknik och marknadsföring. Man har fått lära sig att inget i gratis i denna bransch, man måste så många frön innan man kan skörda.

Vad med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling var det fångade ditt intresse?

Helheten, samarbetet med ett kundägt Bank och försäkringsbolag. Många och trevliga kollegor i hela landet. Sen fick jag ju chansen att vara med nästan från början och det är alltid kul att kunna påverka och utveckla ett företag och mäklartjänsten.

Vad har du lärt dig om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under den tid du har jobbat där?

Tryggt företag med människan i fokus, samarbete med bank, finansiering, försäkring. Om man vill gå långt gör man det tillsammans.

IMG_7681

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Att vara mäklare är en livsstil. Jag vill alltid vara tillgänglig för mina kunder vilket gör att jag arbetar sju dagar och stor del av dygnet. En bostadsförsäljning är ofta förknippat med mycket känslor och mycket pengar, det är en av de största affärerna du gör i livet. Därför är regelbunden kommunikation en röd tråd i försäljningen. Även om jag håller en professionell ställning gentemot kunderna blir jag ofta god vän med dem. Det underlättar när man skall kommunicera om positiva och negativa saker.

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Kraven på oss mäklare blir hårdare och hårdare, framförallt administrativt vilket gör att det ofta känns som man lägger tid på fel saker och dessutom saker som inte kunderna uppskattar. 

Hur skulle du beskriva marknaden i Göteborg just nu?

Just nu, i slutet av mars, är det definitivt säljarens marknad då det länge varit få bostäder ute till salu. Kort sagt liten tillgång och stor efterfrågan.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Jämför gärna, låt inte bara priset styra utan tänk på att det är en tjänst man köper. Välj mäklare som du har förtroende för. Bra personkemi är viktigt, man skall samarbeta över lång tid. Gå på visningar, vill du att den mäklaren som visar bostaden skall representera din bostad vid en försäljning?

Vad utmärker en bra mäklare?

Engagemang, energi, genuint intresse för människan i affären, drivs av mötet med människor, strukturerad, organisatör, effektiv, problemlösare och påläst.

Hur viktig är personkemin?

Jätteviktigt då man skall samarbeta under lång tid. Speciellt om det skulle hända något på vägen, då är det extra viktigt att kunna prata öppet.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Du skall tycka det är kul att prata i telefon, gilla mötet med nya människor och förbered dig på mycket jobb i början i form av att leta upp kunder, ringa s.k. kalla samtal, kanske dela ut reklam etc. Man får vara beredd på att jobba när andra är lediga och att inte kunna vara hemma och vara sjuk. Viktigt också att kunna hålla många bollar i luften och att vara en bra organisatör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.