Jag är i grunden en “doer”

Idag intervjuar vi Bengt Hollaus på Aroseken som publicerade bostäder till störst värde i Västerås 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Bengt! Du publicerade bostäder i Västerås  under 2014 för 191 515 000 kr enligt vår statistik, bra jobbat.

Tackar!

bengt-H-2

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Nej egentligen inte, men jag hade lite medgång på lite större privatbostäder, där jag bl.a. sålde 2014 års dyraste privatbostad i stan.

Hur länge har du jobbat som mäklare?

26 år

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

I grunden är jag gammal bankkamrer, “headhuntad” till finansbolag i slutet på 80-talet. Under den perioden lärde jag känna fastighetsmäklare i Stockholm och fattade snabbt tycke för jobbet.

Vad tyckte du om mäklarutbildningen?

Vid den tiden var mäklarutbildningen ganska enkel då jag läste denna på korrespondens (statens skola för vuxna i Norrköping) och hade lite gratis med mig från banktiden då det gällde ekonomi och juridik.

Du jobbar idag på Aroseken, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Jag har arbetat som fastighetsmäklare i Västerås sedan 1989, kort i annans regi som anställd innan jag startade ett SkandiaMäklarkontor  i Västerås 1990, det första utanför Stockholm. Sedan 2005 driver jag tillsammans med några kollegor ArosekenMäklarna i Västerås. Jag har jobbat både i kedja och som nu i ett fristående företag och bägge har sina fördelar och nackdelar.

image1

Vad med Aroseken var det fångade ditt intresse?

Jag blev tillfrågad och utmaningen i företaget låg i att fastighetsmäkleriet på den tiden 2003, var mycket mindre än idag trots det fina varumärket och jag var “triggad” till att lyfta detta.

Vad har du lärt dig om Aroseken under den tid du har jobbat där?

Att ett bra varumärke är en bra grund eller fundament.

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Jag är i grunden en “doer” som under 26 års tid har jobbat mycket hårt, där ambition, fokus och målmedvetenhet har varit mina ledord. Att vara trovärdig med hög kunskapsnivå där både köpare och säljare känner sig trygga har varit ambitionen. I uppdragsförhållandet med säljaren så litar jag aldrig på slumpen och är noggrann i förberedelserna.

bengt-H

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Att hänga med i teknikutveckling men samtidigt hålla en profil där man “sticker ut” och samtidigt orkar hänga med i ett högt tempo.

Hur skulle du beskriva marknaden i Västerås just nu?

Marknaden i Västerås är mycket bra och kanske främst ur ett säljarperspektiv just nu.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Som alltid sagt så träffa MÄKLAREN. Alltför många ringer ett samtal och försöker med frågan vad arvodet utgör i procent bilda sig en uppfattning om rösten i andra änden klarar ut att sälja ett boende till högst möjliga pris. Det är ju kostnadsfritt att bjuda in några (2-3 fastighetsmäklare) och då ta beslut i den absolut största affären i livet.

Vad utmärker en bra mäklare?

En bra förhandlings partner och samarbetspartner som klarar lite mer än det mer elementära i både med och motvind. Att man dessutom jobbar extremt hårt mot i uppdrags förhållandet uppsatta mål. I köpar perspektivet skall trovärdighet, kunskap och ärlighet genomsyra affären.

Hur viktig är personkemin?

Personkemin är viktig, men samtidigt måste man som fastighetsmäklare kunna hantera alla typer av människor på ett hyggligt sätt.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Om du är beredd att jobba hårt så välkommen i “gamet”.

Har vid mina anställnings intervjuer alltid framhävdat att det inte är något glidar yrke vilket media ofta kan få det att framstå som och att den enda vägen till stora inkomster är ofta är ett mycket slitsamt och hårt jobb. Är man rädd om fritiden så kanske man skall ta sig en funderare.  Konkurrens finns överallt där skillnader i tjänst eller produkt är snarlik.

Var hängiven så kommer du långt. Man kan lära sig allt och i synnerhet att bli ett strå bättre i allt man gör.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.