Jobba långsiktigt och med kundernas bästa i fokus

Idag träffar vi Carola SellmanMäklarringen Ekerö som publicerade bostäder till störst värde i Ekerö 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

Hej Carola! Du publicerade bostäder på Ekerö under 2014 för 218 265 000 kr enligt vår statistik, bra jobbat.

Tack för uppmärksamheten!

carola_sellman_portratt

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Egentligen gjorde jag inget särskilt under 2014 mot tidigare år. 2014 har varit lika bra som åren innan. Det stora är att jag jobbar långsiktigt och med kundernas bästa i fokus, min långa erfarenhet gör att kunderna känner sig trygga igenom hela försäljningsprocessen. Återkoppling och att säljarna känner sig delaktiga är av stor vikt. Vid flertalet mätningar under åren visar det sig att ca 70 % av mina försäljningar per år är genom/via gamla kunder eller rekommendationer. Det är tryggt att veta och det är jag stolt över!

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag började att arbeta som mäklare 1993, så mitt 20-års jubileum har vi passerat. Då såg mäklarutbildningen helt annorlunda ut men jag tycker många gånger att vi då hade mer relevant kunskap än idag.

En perfekt grund för mig var att jag först hade jobbat som mäklarassistent i två år innan jag gjorde utbildningen. Att jobba som assistent till två rutinerade mäklare som delade med sig av sin erfarenhet har varit enormt lärorikt och det satte min grund. Löpande under åren har jag vidareutbildat mig och varje år gått flera olika uppdateringskurser för att alltid hänga med i alla förändringar.

maklarringen_samtal

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Under mina år som mäklare har jag varit handledare till många mäklarstudenter och jag märker att kunskapsnivån är mycket varierande. Jag tror att många från början inte riktigt förstår vad mäklaryrket innebär vilket resulterar i att väldigt många inte fortsätter som mäklare, utan väljer andra yrkesbanor efter att ha prövat yrket i några år. Jag skulle rekommendera de som vill utbilda sig om mäklare att praktisera på ett mäklarkontor innan de påbörjar utbildningen.

Mitt största tips till dig som är nyexaminerad mäklare är att inte hamna på ett kontor som inte har tid för handledning och coaching. Bäst är att få gå dubbelt med några olika mäklare på kontoret.

Vad med Mäklarringen var det fångade ditt intresse?

Jag har tidigare jobbat inom en stor franschisekedja. I samband med ett ägarbyte blev jag uppvaktad av min konkurrent som jag hade ett gott öga till, det kändes att vi kunde göra något stort tillsammans.

maklarringen_ekero

Vad har du lärt dig om Mäklarringen under den tid du har jobbat där?

Vi jobbar så mycket att arbetsmiljön och dina kollegor är otroligt viktiga, det måste vara roligt att gå till jobbet! Jag tror egentligen inte att varumärket är det stora utan hur du som mäklare är och teamet omkring dig.

Idag arbetar jag på Mäklarringen Ekerö, vi är åtta tjejer (det går alldeles utmärk). Mäklarringen är en mindre kedja som ägs av sina medlemmar, här finns ett starkt entreprenörskap och kamratskap vilket passar mig bra. Det finns en enorm hög kompetens inom kedjan och beslutsvägarna är korta.

Här på Ekerökontoret är vi noggranna med att även hinna med att göra roliga saker tillsammans. Vi vet alla att periodvis är jobbet tungt och arbetsbelastningen mycket hög , vi måste då kunna lita på varandra samt stötta och peppa.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

När en säljare skall välja mäklare skall man titta på hur de presenterar bostaden. Det är viktigt att det görs på ett modernt och professionellt sätt. Idag har man stort fokus på bildens betydelse. Det är också viktigt med panoramafilmer, digitala bildspel och snygga informativa försäljningsprospekt.

Men man får inte glömma bort det personliga mötet mellan mäklaren och kunden. Jag tycker att fler säljare borde tänka sig in i köparens situation. Hur agerar mäklaren, får en köpare förtroende och tillräcklig med information etc. Det är också viktigt att köparen känner sig trygg och har förtroende för mäklaren.

Det är oftast en av livet största affärer både för säljare och köpare. Du som säljare får bäst möjlighet till ett bra försäljningspris och minimerar eventuella missuppfattningar etc som kan leda till problem efteråt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.