Behandla andra som du själv skulle vilja bli bemött

Idag träffar vi Patrik GottholdMäklarhuset som publicerade bostäder till störst värde i hela Sigtuna 2014. Samtalet är en del i vår intervjuerserie där vi pratar med mäklare som utmärkt sig med starka prestationer.

_DSC0127

Hej Patrik! Du publicerade bostäder i Sigtuna under 2014 för hela 164 500 000 kr enligt vår statistik. Bra jobbat!

Tack!

Gjorde du något särskilt under 2014 som bidrog till att det gick så bra?

Det handlar om att jobba långsiktigt och behandla andra som du själv skulle vilja bli bemött. Jag har nog lagt ytterligare energi på visningarna på så sätt att jag informerar visningskunderna både om det positiva och negativa. Och om viktiga detaljer som de själva kanske inte har tänkt på. Följdfrågor som man givetvis måste kunna informera om eller besvara kan vara hur man åtgärdar felen eller vad det kostar. Jag fick idén vid en föreläsning om retorik av Elaine Eksvärd som Mäklarhuset hade. Jag tror att det kan vara en bidragande orsak till att jag fick Mäklarhusets utmärkelse flest nöjda kunder 2014. Har du chans att höra Elaine föreläsa så passa på och lyssna.

Hur länge har du jobbat som mäklare? Vart utbildade du dig?

Jag började på Mäklarhuset i Sigtuna 2003, då var jag 39 år, och blev färdig mäklare 2005. Och för att bli mäklare så plockade jag ihop enstaka kurser på Mälardalens Högskola i Västerås, Uppsala Universitet och Högskolan i Gävle.

Berätta om din väg fram till mäklaryrket

Jag har alltid jobbat med försäljning men tidigare har det alltid varit inom business-to-businnes på industriföretag som t ex Siemens. Först som innesäljare och sedan som utesäljare, produktspecialist och senast som marknadschef. Jag har gått ett flertal kurser inom försäljning och marknadsföring bl a på IHM.

Vad tyckte du om mäklarutbildningen? Vilken skola gick du på?

Jag tycker att utbildningen var mycket bra. Jag läste i Gävle på distans. Det fungerade bra. Jag jobbade hela tiden parallellt på Mäklarhuset så det var lätt att ta till sig vad lärarna pratade om.

Du jobbar idag på Mäklarhuset, har du jobbat på andra byråer tidigare? Hur har de påverkat dig?

Nej, jag har inte jobbat på någon annan byrå eller annat kontor.

_DSC0124

Vad med Mäklarhuset var det fångade ditt intresse?

Det var egentligen så att det var min svärfar Hans som sålde in mäklaryrket till mig. Han var delägare tillsammans med sin bror. Jag har alltid gillat att sälja och han berättade att jobbar du hos oss så är det försäljning hela tiden och jobbar du mycket så ger det bra resultat. Jag har alltid jobbat mycket.

Vad har du lärt dig om Mäklarhuset under den tid du har jobbat där?

Ett bra företag med ett härligt flow, högt i tak och där alla kontorsägare kan vara med och påverka. Varje kontor ägs av lokala mäklare men de lokala kontorsägarna och mäklarna har fördel av en stor mäklarkedjas resurser som t ex IT-stöd och gemensamma upphandlingar.

Hur skulle du beskriva din stil som mäklare?

Jag skulle nog säga att jag är bra på att lyssna, har en hög tillgänglighet och är serviceminded både mot köpare och säljare. Det gäller att jobba långsiktigt så att man blir rekommenderad och att kunderna kommer tillbaka.

_DSC0125

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna i mäklaryrket idag?

Lönesystem med endast provisionslön som många kontor tillämpar är en utmaning för branschen. Det skapar en tuff marknad som fokuserar på kortsiktiga affärer vilket kan missgynna både köpare, säljare och mäklarkontor. Andra utmaningar som vi inte kan göra så mycket åt är givetvis räntan och politiska beslut beträffande amorteringskrav och ränteavdrag. Men folk måste ju ha någonstans att bo och familjesituationer förändras så det rullar nog på som vanligt.

Hur skulle du beskriva marknaden i Sigtuna just nu?

Otroligt hett för små lägenheter. Och för villor i prisklassen upp till 4-5 miljoner så är efterfrågan också mycket hög. Jag tror dock att det blir en viss normalisering främst på små lägenheter nu när amorteringskravet har lagts på is.

Har du några tips till säljare som är i fas att välja mäklare?

Jag brukar rekommendera mina vänner att de ska anlita en lokal mäklare och gärna någon av de större. De större mäklarna borde ha bra kontakt med banker och många spekulanter. Och starta ett mäklarsamarbete så fort du kan även om du kanske ska sälja nästa år. Då vet mäklaren att du är på gång och kan prata om ditt boende. Och även tipsa om intressanta ersättningsbostäder.

Vad utmärker en bra mäklare?

Jag är själv spekulant på fritidshus runt Norrtälje och en bra mäklare för mig som köpare är att mäklaren har bra information och svar på frågor om t ex vatten, avlopp, vägar och avstånd ned till vattnet. Och att man får tag på mäklaren! Jag har sålt via mäklare några gånger och det som jag värdesatte då var bra information och feed-back. Och självklart att mäklaren kan omgivningen.

Hur viktig är personkemin?

Mycket viktigt. Man gör ju en affär till stor del med magen. Stämmer det inte så blir det sällan bra.

Om du skulle ge något tips till personer som utbildar sig nu eller funderar på att bli mäklare, vad skulle du säga då?

Ett bra val om du gillar ett jobb med omväxling. Ibland kan det bli lite väl mycket kanske. Det är tufft och långa dagar samt helger. Men jobbar man hårt så ger det resulltat. Min äldsta dotter jobbar på vårt kontor. Försök få in en fot som visningsvärd, assistent eller något annat som de behöver hjälp med. Och välj ett kontor som verkar bra och där du skulle kunna tänka dig att jobba. Kolla med polare som sålt via mäklare eller gå själv på visningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.