Skillnaden mellan utgångspris och slutpris på bostäder har under året legat på mellan 13-16% och kritiken mot misstänkta lockpriser har ökat. Uppfattningen är att intresset för objektet blir större vid lågt satta utgångspriser vilket skulle kunna leda till högre slutpriser men enligt en analys av it-konsult och managementbolaget Claremont finns det inget samband mellan utgångspris och slutpris.
Claremont har använt data från Booli för försäljning av bostadsrätter i Stockholms Län och har tittat på 165 olika parametrar för varje försäljning för att se om användning av lockpriser ger ett högre slutpris på bostaden. De har även tittat på vilka parametrar som påverkar slutpriset mest vid en försäljning.
”De två mest styrande parametrarna när det gäller en bostadsrätts pris är ganska lätta att gissa, nämligen storlek och avgift. Ett överraskande resultat var att utropspriset visade sig vara en väldigt dålig predikator för slutpriset. Det ledde in oss på spåret att det inte spelar så stor roll vilket pris man sätter initialt eftersom det i slutändan sker en budgivning som kommer att leda till ett marknadspris. När vi undersökte saken mer i detalj med ytterligare analyser visade det sig att det inte fanns något samband alls mellan utropspris och försäljningspris. Lockpriser ter sig inte påverka det slutgiltiga priset”, säger Josef Falk på Claremont.
Claremont har även undersökt hur inflyttningen och utbudet på bostadsmarknaden påverkar slutpriserna.
”Ett par andra förvånande saker vi upptäckte var att inflyttningen till en kommun inte heller hade något samband med förändringen i priser sedan 2012 och att utbudet vid försäljningstillfället inte heller påverkade priset”, säger Josef Falk.
Lämna ett svar